Monday, 2 April 2012

Day 5 : Medan Indonesia.

Hari ke lima kami di Brastagi,kami di hidangkan dengan nasi goreng yg amat simple.Buat alas perut sebelum bergerak  pulang ke medan.
Permandangan ketika dalam perjalanan pulang ke Medan.

kedai kedai yg menjual kraftangan mereka sendiri
kanak kanak ini riang ketika pulang dr sekolah


ini pula adalah salah satu rumah mewah yg dijadikan office oleh Lovely Tour untuk sesapa yg teringin untuk membeli barangan atau perabot jati asli. harga nya pun murah...erm,rambang mata jugak tgk katil2 yg sgt cantik seni ukir nya.

harga rumah ini lebih kurang rm 600k




penat sgt gamak nye kawan2 eina nih..smpi tgk brg pun tutup mata.hehe!

almari jati

sofa jati

set bilik tidur ini cuma dlm RM3500 sahaja.

Seterusnya kami ke pajak ikan ataupun diorg panggil pasar ikan lama. Dekat sini memang menjadi kegilaan kaum2 ibu dan perempuan untuk bershooping. Jadi sblm smpi ke sini jgn beli byk sgt barang2 cendera mata kerana disini anda akan dapat dgn harga lebih murah ..tp itu pun jika anda pandai tawar menawar.hehe!!!
terkene dkt kedai ni...sbb excited sgt dan kedai ini adalah kedai pertama yg kitorg pergi so kitorg dh beli byk sgt telekung tetapi bile msk di kedai  bahagian dalam2 (lorong2 kecik) harganya lebih murah.
azura sedang memikirkan apa lg yg mau dibeli.hehe.


sejadah pun ada dijual.



ramai betul org di sini..tgk saje parking pun berhimpit2



dah penat berjalan2 dan menghabiskan duit.kami singgah di restaurant lubuk idai yg tak jauh dari pasar pajak ikan, Dekat sini makanan dia sedap2 dan memenuhi la selera kami.
bika dan kek ini ada jugak di jual di airport tapi yg itu tidak asli lg dan ada bahan pengawet

ikan  bakar ni mmg sgt best.

ini lah dia pembangkit selera...pencicah ikan dan ayam bakar .

ayam ni ayam kampung tau.

ikan patin

kangkung goreng belacan

senyum sebelum makan.


azura berangan2 nk bawa tut-tut.


tut-tut

dah settle makan di Lubuk Ibai kami minta tour guide kami bawak kami ke central pasar utk merasa Es teler yg dikatakan sedap disini.
Sebenarnya Es teler tu adalah sebuah kedai yg ada byk cawangan di beberapa tempat di Indonesia.

dalam ni pun ada jual brg2 atau baju2.

inilah dia kedai nya...

es teler ni sebenarnya terdiri dari buah mangga,avocado,nangka yg di siram dgn santan dan ais. macam cendol tu..beza nya dia letak buah2an. kalau nk rasa kesedapan es teler nih..datang la time tengahari sebab time tu tekak tgh kering.kena es teler ni sejuk2...mmg sgt  nikmat.

ada mcm2 lagi dijual di es teler nih..

ok, masa utk pulang ke hotel. Masing2 dah penat seharian berjalan.




Disebabkan keesokan hari nya kami dah  nk pulang ke Penang so sebelah malam nya kami menghabiskan masa bershopping di Yuyi Mall dan makan malam dibelakang Madani hotel. di situ terdapat open karaoke dan byk pilihan makanan.



shooping lagi

pilih...

gelak ketawa bersama.
Elok kami nk lepak je di bazar dekat belakang madani hotel tu, en ramli (bos tour guide kitorg) call eina.Dia kata dia ada kt area tu so nk join kitorg minum..so bertambah meriah la kan.hehe!!
Actually eina mmg deal terus dgn en ramli nih tp tak tau lah kenapa last2 minute dia kata dia tak dapat nk bwk kitorg nye trip.Huhu!!
Pada mulanya agak sedih lar,sbb dia dh janji.So eina buat deal dgn dia..if kitorg tak happy dgn tour guide yg dia provide tu..kitorg nk dia datang jugak amik kitorg. So dia kata ok dia agree.
Tapi tour guide yg bawak kami tu ..mukhlis nama nya mmg baik dan kami berpuas hati jd kami teruskan je dgn mukhlis smpi abis trip.
en ramli as a chairman.hehe!!! thanks ya sbb tlg bayar kan semua nya.




murtabak arab


air ni nama nya martabe ...tgk gmbr tak nmpk sedap tp rs nya enak sekali. campuran dari buah markisa dan buah terung belanda.

time nk balik terjumpe sign board nih...rupa2 nya kt medan ni kalau ada org kawen diorg akan hadiahkan kat ucapan tahniah dlm bentuk ni.penuh dgn bunga2.lagi besar dan cantik lagi mahal harga nya.



so kepada sesapa yg teringin nk pergi ke medan dan perlukan tour guide...boleh la contact en ramli ni . macam mane? just email dia enosnip@yahoo.com atau cari facebook dia : Ramli medan tour.


7 comments:

  1. ina...bkn yuyi la....YUKI mall...

    ReplyDelete
  2. wahhhh ronda sakan nampak einazarina kat medan tuh!! menarik nye sana...kene terjah nih one day...TQ singgah blog saya...nnt follow ok ina TQ TQ

    ReplyDelete
  3. Great visit...
    Feel free to contact us for your next visit to Medan, Lake Toba and Berastagi>
    We commit to provide our best service for you
    Visit us : www.aurorawisata.com

    ReplyDelete
  4. assalam, saya nak confirmkan yang paka ramli ni dari company lovelyholidays ke?? ke dia dari company ramli tours medan???agak konfius dah :) tolong yer jelaskan

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum salam kenal sy FADLY boleh juga urus transport,& pakej tour.
    Hubungi sy+6281376455045(whatsapp)
    Email:julfadlysisgian@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Salam tuan tanah, mohon iklankan sebentar ya, saya menyediakan pakej Melancong ke Medan-Danautoba-Berastagi dengan layanan yang sangat memuaskan dengan harga yang dibayar, muslim semuanya, berpengalaman handle beratus-ratus trip, keseronokan anda jaminan kami

    017 5367426 Nurul Insyirah
    emel: melancongmurahbaloi@gmail.com
    Instagram : melancong_murah_baloi

    ReplyDelete
  7. Thank sist @eina,hope we meet again.horas....
    ramli-medan www.enostourmedan.com

    ReplyDelete